Idé: En vårdtjänst som ökar den sociala hållbarheten bland äldre

Mänskliga rättigheter sägs gälla alla, men ändå är det en samhällsgrupp som gång på gång kränks.

Idén handlar därför om en innovativ digital vårdtjänst som kombinerar AI och personcentrerad vård för att erbjuda anpassade aktiviteter och omsorg för äldre. Utifrån levnadsberättelsen, genomförandeplanen, patientjournalen, sociala journalen och kvartalsvisa hälsosamtalen med en distriktssköterska, samt informationen som löpande antecknas om individers intressen och behov, skapar AI en utförlig virtuell profil för individen. Systemet föreslår sedan automatiskt aktiviteter och sociala insatser baserat på individens preferenser och aktuella tillgängliga aktiviteter, både lokalt och online. AI skulle prioritera en viss mängd utomhusvistelse- eller aktiviteter varje vecka.

Systemet är fullt integrerat med schemaläggningen för att säkerställa smidig samordning mellan alla involverade parter. Trots det ökade ansvaret som detta innebär för omsorgsaktören bör systemet i sin helhet inte påverka den administrativa arbetsbördan negativt utan tvärtom ha en positiv effekt tack vare digitaliseringen det medför. Dels behöver man inte leta efter specifika aktiviteter för varje person – AI gör det grova arbetet – och dels behöver man inte lägga tankekraft på att pussla om i schemat.

Vårdgivare, samordnare och eventuella anhöriga/kontaktpersoner får direkt tillgång till de relevanta förslagen på aktiviteter och hälsorelaterade insatser utan att det krävs att samtliga har tillgång till hela den virtuella profilen som givetvis är sekretessbelagd.

Mer personcentrerad omsorg: Varje individ får en individuellt anpassad hälso- och aktivitetsplan, vilket ökar chansen att aktiviteter genomförs.

Ökat välbefinnande:

Fler sociala kontakter och aktiviteter för att motverka ensamhet och passivitet som i sin tur ökar välbefinnandet.

Bättre arbetsmiljö: Minskad tid och ansträngning för dokumentation, vilket ger personalen mer tid att fokusera på individen.

Bakgrunden till valet är att vi ser en tydlig samhällsnorm i Sverige där äldre och åldrande ofta förknippas med något negativt – när man inte längre anses bidra till samhällets ekonomiska tillväxt blir man ur ett samhällsperspektiv istället en börda och därmed mindre värdefull som individ. Denna syn påverkar både hur äldre behandlas och vilka rättigheter de får ta del av vilket i sin tur skapar ojämlikhet och begränsar livskvaliteten. Det är intressant att reflektera över hur mycket denna attityd är en direkt konsekvens av vårt konsumtionssamhälle där välstånd mäts i termer av BNP och produktivitet, snarare än social sammanhållning eller livskvalitet. Genom denna vårdtjänst hoppas vi inte bara bidra till att äldre får tillgång till meningsfulla aktiviteter och sociala kontakter, utan också att förändra samhällssynen så att värdet av människors liv inte längre är knutet till deras produktivitet.


CREATEIKA

Next
Next

Idé: En vårdapp med människan i centrum