Idé: En vårdapp med människan i centrum

Det råder ej brist på vårdappar, men jag vill argumentera för att det inte finns någon som - helt och fullt - utan invändningar, sätter människan i centrum.

Idén handlar om app vars mål är att underlätta kommunikation mellan patient och vårdgivare och underlätta informationsflöden mellan olika delaktiga vårdgivare (den skulle inte nödvändigtvis göra det enklare att nå fram och få vård - hur det ska lösas är ett annat problem). AI skulle vara djupt implementerad på olika sätt, exempelvis genom att ställa specifika följdfrågor, hjälpa till med diagnosticering och hitta relevant information, vilket överlag skulle leda till mindre arbetsbelastning, ökat välmående, och kraftigt sänkta kostnader för alla parter.

Idén är ett resultat av tre av mina stora intressen; innovation för ökad effektivitet, ökat mänskligt välmående, samt att ifrågasätta och hitta lösningar på förlegade system — enligt mig grundpelare för att bygga ett bättre samhälle.

Ex. 1

En person upplever buksmärta på vänster sida en måndag. På onsdag är den borta. Tre veckor senare återkommer värk på samma ställe. Eller var det på höger sida värken satt? Med appen skulle personen kunna hålla reda på olika symptom och tillåta läkare att följa dem i kronologisk ordning. T.ex. skulle personen med smärta markera var på kroppen smärtan satt på en människoillustration i appen. Dagarna efter frågar appen om värken kvarstår fram tills man svarar nej. Beroende på kombinationen av symptom man fyller i kan appen, med hjälp av AI, föreslå att man bör uppsöka hjälp och var man bör vända sig (en djungel idag). Fördelar: proaktiv vård samt mindre mänskligt lidande och administration för vårdgivare.

Ex. 2

I appen finns patientens historik av sjukdomar och skador som delas med aktuella vårdgivare och som patienten kan bevilja att dela med andra vårdgivare. I de bästa av världar inkluderas även vissa delar av familjehistoriken. Fördelar: Aktuella vårdgivare hittar snabbt nödvändig information. Tillgänglig familjehistorik skulle eventuellt underlätta snabbare diagnostisering av specifika sjukdomar.

Ex. 3

En patient med mental ohälsa behöver fylla i hur hen mår i syfte att se hur medicin, terapi eller annan behandling verkar. I appen besvarar patienten vårdgivarens förutbestämda frågor och man kan snabbare följa upp behandlingen och justera den vid behov. 

Ex. 4

En patient har opererats och känner en oro kring om sjukvård behöver uppsökas. Är det vanligt med smärta där? Ska det kännas så? I appen kan läkaren lägga in specifik information (m.h.a. mall för just den sjukdomen/behandlingen) som patienten kan läsa. Idag kan man få häften med övergripande information vilket ibland skapar förvirring, oro och “onödiga” frågor och administrativa ärenden för vårdgivare och administratörer.

Ex. 5

En patient med ex. IBS ska följa en viss diet och livsstil. Istället för att fylla i ett häfte från läkaren eller skriva en egen anteckning som vårdgivaren sedan ska försöka tyda kan appen användas. Vårdgivaren väljer specifika frågor (enligt mall) och kan kontinuerligt följa patientens svar.

 

Vårdcentraler/vårdgivare skulle både kunna hämta och dela information enkelt, och säkert, mellan varandra. Denna delning skulle även automatiskt spåras för att veta vem/vilka informationen finns hos, vilket utgör ett problem idag. Det större problemet är dock att informationen inte finns hos dem som behöver den.


CREATEIKA

Previous
Previous

Idé: En vårdtjänst som ökar den sociala hållbarheten bland äldre

Next
Next

It is what it is until it isn’t (Or: The Evolution of The Eclectric Toothbrush)